СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ У СВІТІ ТА УКРАЇНІ

Автор(и)

  • І. В. Воловельська Український державний університет залізничного транспорту, Україна
  • Б. Гайдуков Український державний університет залізничного транспорту, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18664/btie.81-82.287237

Ключові слова:

ризик, підприємництво, економіка

Анотація

В статті розглянуто та  систематизовано шляхи становлення системи управління ризиками у світі та в Україні.
Необхідно зазначити, що проблеми, пов'язані з ризиками були присутні у людському суспільстві з моменту його існування. Це пов'язано з тим, що як у зовнішній, так і у внутрішній середі завжди існували, існують і існуватимуть події, непідвладні волі людини і які відбуваються незалежно від неї.
Проте, лише наприкінці 19 століття, у связі з початком глобалізації  економіки, яке характеризувалося також посиленням інноваційного розвитку та промислового  зростання, проблема управління ризиками стає найактуальнішою.
Формування сучасної теорії управління ризиками в Україні пов'язане із процесами становлення підприємництва та розпадом СРСР. За Радянського Союзу підприємства розглядалися як закрита система, всі ризики якої брала держава. Саме  вона вирішувала, що, за які кошти та з яких матеріалів випускатиметься продукція, обирала постачальників та споживачів, встановлювала заробітні плати тощо.
У статті розглянуто періодизацію становлення системи управління ризиками для подальшої побудови методики мінімізації та нейтралізації внутрішніх та зовнішніх загроз підприємства на основі розробленого та реалізованого комплексу заходів економічного, правового та організаційного характеру з урахуванням  особливостей та специфіки розвитку підприємств у сучасному світі.

Біографії авторів

І. В. Воловельська, Український державний університет залізничного транспорту

к.е.н., доцент

Б. Гайдуков, Український державний університет залізничного транспорту

магістр

Посилання

Дикань, В.Л. Економічна безпека підприємства [Текст]: навч. посібник / В.Л. Дикань, І.В. Воловельська, О.В. Маковоз. – Х.: УкрГАЖТ, 2011. – 243 с.

Дикань, В.Л. Управління бізнесом [Текст]: підручник / Дикань, В.Л., ПанченкоС.В., Маслова В.О., Воловельська І.В.- Х.: УкрДАЗТ, 2017. – 315 с.

Дикань В.Л. Дослідження міжнародних стандартів управління ризиками [Текст] / В.Л. Дикань, І.М. Посохов. – Бізнес-інформ. - №1. – 2014. – С. 314-318.

Оценка персонала по методике «360 градусов» https://hr-portal.ru/blog/ocenka-personala-po-metodike-360-gradusov

Воловельская И.В. Основные типы и характеристика негативного воздействия на экономическую безопасность предприятия [Текст] / И.В. Воловельская // Вісник економіки транспорту і промисловості. – Вип. 29. – Х.: УкрДАЗТ, 2010. – С. 317-320.

Рогов М.А. Риск-менеджмент [Текст] / М.А. Рогов. - М.: Финансы и статистика, 2001. - 321 с.

Саушева О.С. Диагностика интеллектуальной и кадровой составляюoей экономической безопасности корпорации: угрозы и условия нейтрализации. Интернет-журнал «Науковедение». Т7, №5. 2015. http://naukovedenie.ru

Brehmer В. The Psychology of Risk // Risk and Decisions. Edited by W.T. Singleton and J. Hovden, Wiley, 1987.

John Wengler Managing Energy Risk: A Nontechnical Guide to Markets and Trading. Pennwell Pub, 1st edition, 2001. - 250 pp.

The Global Competitiveness Report 2021-2022[Электронный ресурс] – Режим доступа https://www.weforum.org

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-30

Номер

Розділ

Економіка підприємства