ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА: СУЧАСНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

  • І. В. Воловельська Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine
  • Е. Ветров Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine
  • Ж. Утемсинова Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18664/btie.83.300280

Ключові слова:

економічна безпека, методи економічної безпеки, ризики, цифровізація

Анотація

В умовах, коли Українські  підприємства змушені розвиватися в умовах політичной, соціальной та економічної нестабільності, агресивної конкурентної боротьби на ринках та не мають практично ніякої підтримки з боку держави, повинні досить швидко і мобільно реагувати на зміни у внутрішньому і  зовнішньому середовищах, але при цьому мають досить розвинений кадровий і ресурсний потенціал, єдиним виходом, на наш погляд є створення інноваційної системи економічної безпеки, за допомогою якої стало б можливо скористатися наявними перевагами для вирішення існуючих проблем.
Сучасний стан світової економики та велики соціальні та політичні зміни у  суспільстві створюють достатню кількість важко вирішуваних і практично непрогнозованих ризиків та загроз.
Наслідки таких сітуацій призводять до виявлення абсолютно нового сенсу поняття ризику та економічної безпеки як на глобальному, так і на локальному рівнях.
Актуальними стають розгляд таких факторів економічної безпеки підприємства як психологічний, екологічний, іміджевий, антикорупційний і др.
У таких умовах виникає необхідність забезпечення економічної безпеки
підприємства не за допомогою адаптації до зовнішнього середовища, яке постійно  змінюється, але за допомогою ідентифікації та подальшої нейтралізації загроз та ризиків.
Комплексна система забезпечення економічної безпеки підприємства має на увазі не тільки забезпечення безпеки того, що вони мають фактом у реальному часі, а й те, що  підприємства мають на увазі як свою генеральну стратегію у  довгостроковій перспективі.
У таких умовах побудова інноваційної комплексної системи економічної безпеки на підприємстві стає необхідною.
Для створення такої системи необхідно не тільки розглянути існуючі підходи до поняття економічної безпеки підприємства, але й сучасні моделі та методи з урахуванням новітніх розробок.

Біографії авторів

І. В. Воловельська, Український державний університет залізничного транспорту

к.е.н., доцент

Е. Ветров, Український державний університет залізничного транспорту

магістр

Ж. Утемсинова, Український державний університет залізничного транспорту

магістр

Посилання

Артеменко Л. П., Милка А. С. Світовий досвід забезпечення економічної безпеки. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://confmanagement.kpi.ua/proc/article/view/279679)):

Гудзь О.Є. Цифрова економіка: зміна цінностей та орієнтирів управління підприємствами // Економіка. Менеджмент. Бізнес. № 2 (24), 2018. URL:

http://www.dut.edu.ua/uploads/p_1010_10116202.pdf

Дикань, В.Л., Воловельська І.В., Маковоз О.В. Економічна безпека підприємства: навч. посібник. – Х.: УкрГАЖТ, 2011. – 243 с.

Дикань, В.Л., ПанченкоС.В., Маслова В.О., Воловельська І.В. Управління бізнесом: підручник.- Х.: УкрДАЗТ, 2017. – 315 с.

Дикань В.Л., Воловельская І.В. Концептуальні підходи до забезпечення економічної безпеки підприємства // Вісник економіки транспорту и промісловості.- 2018.-№64.-С.1-18

Воловельська І.В., Мазіашвілі А. Методика застосування психологічного елемента в системі економічної безпеки підприємств залізничного транспорту// Вісник економіки транспорту і промісловості.-2023.-№80.-С.236-247

Данілова Е. І. Концепція системного підходу до управління економічною безпекою підприємства : монографія. Київ : Європейська наукова платформа, 2020. - 341 с

Лекарь С.І. Зарубіжний досвід забезпечення економічної безпеки держави: адміністративно-правовий аспект / С.І. Лекарь // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. — 2012. — № 4 (2). — С. 103—111. — Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VKhnuvs_2012_4(2) 1

Полозова Т.В. Розвиток систем економічної безпеки: теоретичні аспекти. Кол. монографія. Харків: ХНУРЕ, 2020. С. 355-362

Україна переходить на «цифрову економіку». Що це означає? Укрінформ. Мультимедійна платформа іномовлення України: веб-сайт. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2385945-ukraina-perehodit-nacifrovu-ekonomiku-so-ce-oznacae.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-30

Номер

Розділ

Менеджмент і маркетинг