СУЧАСНІ ТРЕНДИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ

Автор(и)

  • І. В. Воловельська Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine
  • A. Пріхода Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine
  • І. Ліпейко Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18664/btie.83.300285

Ключові слова:

ризик, система управління ризиками, ідентифікація, імідж, екологія

Анотація

Останнім часом підприємства всього світу змушені працювати в  агресивному зовнішньому середовищі, яке спричиняє все більше нових ризиків та загроз.
Сучасний стан світової соціально-економічної системи піднімає достатню кількість важко вирішуваних і практично непрогнозованих ситуацій. Наслідки розвитку таких сценаріїв призводять до виявлення абсолютно нового сенсу поняття ризиків як на  глобальному, так і на локальному рівнях.
Це пов'язано не лише з кризами багатьох економічних, політичних та соціальних систем країн, але й з безпрецидентним інноваційним зростанням.
У зв'язку з цим багато завдань, які були актуальні ще вчора і з якими навчилися справлятися сучасні топ-менеджери, стають сьогодні не актуальними.
На перший план виходять завдання, пов'язані не стільки зі зниженням та  нейтралізацією ризиків з метою збереження активів підприємства та його доходів, скільки соціальні, комунікативні, екологічні, іміджеві, антикорупційні та ін.
Система управління ризиками на підприємстві зараз це не тількі діяльність, спрямована на виявлення економічних ризиків, визначення їх допустимого рівня та певними діями щодо зменшення або нейтралізації негативних явищ та їх наслідків. Це система, яка пов’язана також з соціальними, політичними, екологічними ризиками.
Також не можна забувати і про ризики безперервності діяльності підприємства, оскільки вони стають все більш ймовірними та  непереборними, якщо мова заходить про кібербезпеку чи постачання, а компанії планують свою діяльність лише на короткостроковий період.
Цілісне управління ризиками підприємств має на увазі не тільки забезпечення безпеки того, що вони роблять за фактом у реальному часі, а й те, що вони позиціонують як свої пріоритети. 

У таких умовах побудова інноваційної комплексної системи управління ризиками на підприємстві стає необхідною.

Біографії авторів

І. В. Воловельська, Український державний університет залізничного транспорту

к.е.н., доцент

A. Пріхода, Український державний університет залізничного транспорту

магістр

І. Ліпейко, Український державний університет залізничного транспорту

магістр

Посилання

Дикань В.Л. Дослідження міжнародних стандартів управління ризиками [Текст] / В.Л. Дикань, І.М. Посохов. – Бізнес-інформ. - №1. – 2014. – С. 314-318.

Дикань В.Л., Воловельская І.В. Концептуальні підходи до забезпечення економічної безпеки підприємства // Вісник економіки транспорту и промісловості.- 2018.-№64.-С.1-18

Дикань, В.Л., Воловельська І.В., Маковоз О.В. Економічна безпека підприємства: навч. посібник. – Х.: УкрГАЖТ, 2011. – 243 с.

Дикань, В.Л., Панченко С.В., Маслова В.О., Воловельська І.В. Управління бізнесом: підручник.- Х.: УкрДАЗТ, 2017. – 315 с.

Методы управления персоналом [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://investobserver.info/metody-upravleniya-personalom/

Підприємництво : підручник. Ч. 2. Реалізація підприємницької діяльності у сучасних ринкових умовах / С.В. Панченко, В.Л. Дикань, О.В. Шраменко, О.М. Полякова та ін. Харків : УкрДУЗТ, 2018. 228 с.

Райзберг Б.А. Современный экономический словарь / Б.А. Райзберг, Л.Ш. Лозовский, Е.Б. Стародубцева - М.: ИНФРА-М, 2004.-480с.

Семенова К. Д. Виявлення та оцінка ризиків як елемент забезпечення конкурентоспроможності підприємства / К. Д. Семенова, К. І. Тарасова // Конкурентоспроможність підприємства : оцінка рівня та напрями підвищення : [монографія / за заг. ред. О. Г. Янкового]. – Одеса : Атлант, 2013. – С. 337-352.

Современные тенденции в управлении рисками, https://studme.org/126504286558/menedzhment/sovremennye_tendentsii_upravlenii_riskam)

Шаховская Л.С. Общественные ресурсы экономического развития: потенциал общества или потенциал бизнеса? / Л.С. Шаховская, И.В. Аракелова // Известия ВолгГТУ. Серия "Актуальные проблемы реформирования российской экономики (теория, практика, перспектива)". Вып. 12 : межвуз. сб. науч. ст. / ВолгГТУ. - Волгоград, 2011. - № 14.)

Brehmer В. The Psychology of Risk // Risk and Decisions. Edited by W.T. Singleton and J. Hovden, Wiley, 1987.

John Wengler Managing Energy Risk: A Nontechnical Guide to Markets and Trading. Pennwell Pub, 1st edition, 2001. - 250 pp.

The Global Competitiveness Report 2021-2022[Электронный ресурс] – Режим доступа https://www.weforum.org

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-30

Номер

Розділ

Менеджмент і маркетинг