ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ХАРЧОВИХ ВІДХОДІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Автор(и)

  • О. П. Бутенко к.е.н., доцент, Україна
  • Д. О. Стрельченко магістр, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18664/338.47:338.45.v0i61.127720

Ключові слова:

забруднення навколишнього середовища, утилізація харчових відходів, утворення, складування та можливості вторинного використання харчових відходів для підприємств, сортування сміття, економічне обґрунтування заходів.

Анотація

У статті розглянута проблема забруднення навколишнього середовища харчовими відходами. Установлене завдання з необхідності мінімізації зазначених відходів та розроблена їх класифікації з визначенням напрямів одержання додаткового прибутку для підприємств, що їх утворюють. Запропоновані практичні кроки реалізації напрямів на прикладі конкретного підприємства, що дало змогу визначити рівень майбутніх витрат, зміни, які очікуються та рівень доходу. Установлено, що заохочення підприємств готельно-ресторанного бізнесу до ефективного управління гастрономічними відходами є перспективним напрямом не тільки для підприємців, як можливість отримання додаткового прибутку, а й для країни у цілому через значне зменшення кількості токсичних відходів.

Біографії авторів

О. П. Бутенко, к.е.н., доцент

ХНУБА

Д. О. Стрельченко, магістр

ХНУБА

Посилання

Найбільш марнотратні країни або їстівне сміття [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://harchi.info/articles/naybilsh-marnotratni-krayiny-abo-yistivne-smittya – Назва з титул. екрану.

Способы утилизации пищевых отходов [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://andeg-w.com.ua/sposoby-utilizacii-pishhevyx-otxodov/ – Назва з титул. екрану.

Проблема отходов еды в ресторане [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.restobaza.com/60-othody-v-restorane – Назва з титул. екрану.

Зигун А. Ю. Використання світового досвіду системи управління відходами [Електронний ресурс] / А. Ю.Зигун // Lviv Polytechnic National University Institutional Repository – 2011. – C.122-126. – Режим доступу: http://ena.lp.edu.ua

Пікінер В. В. Поняття “відходи”: правовий, економічний та обліковий підходи [Електронний ресурс] / В. В. Пікінер // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2012. – №3. – С.418–423. – Режим доступу: http://pbo.ztu.edu.ua/article/view/42697/39355

F. De Menna, Jana Dietershagen, Marion Loubiere, Matteo Vittuary Life cycle costing of food waste: A review of methodological approaches [Електронний ресурс] / F. De Menna, Jana Dietershagen, Marion Loubiere, Matteo Vittuary // Waste Management, Volume 73, March 2018, p.1-13/ - Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2017.12.032

Бутенко О. П. Ринок вторинних ресурсів та визначення його поняття / О. П. Бутенко, Т. Є. Андрєєва, А. В. Кучерук / Коммунальное хозяйство городов. – 2006. – № 71. – С. 187–190

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-01

Номер

Розділ

Економіка підприємства