АНАЛІЗ СТАНУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

  • И В Воловельская УкрДУЗТ, Ukraine
  • В Петров УкрДУЗТ, Ukraine
  • А Марковский УкрДУЗТ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18664/338.47:338.45.v0i63.145523

Ключові слова:

фактор, банк, банківська система, економіка

Анотація

В сучасних умовах ринкові відносини відрізняються усе більш жорсткою конкуренцією, причому це стосується не лише промислових або торговельних підприємств, але й сфери, яка забезпечує фінансами реальний сектор економіки – бакновской сфери.

На сьогоднішній день банки України змушені діяти в умовах підвищеної невизначеності зовнішнього середовища, що робить досить складним процес ідентифікації, оцінки та нейтралізації ризиків.

В останні роки ситуація на фінансовому ринку України постійно змінюється, що відображається в кризових явищах всієї економічної системи країни. Це пов'язано з тим, що фінансова сфера так чи інакше перетинається не тільки з усіма галузями народного господарства України, а також з банківською системою інших країн.

Більше того, про кризові явища в банківській сфері свідчать наступні фактори: ліквідація і банкрутство банків; збиткова діяльність банків; зниження загальної частки зобов'язань; погіршення якості кредитних портфелів банків; негативна динаміка капіталу банківської системи; девальвація гривні; зниження доходів населення; закриття філій у зоні воєнних дій і Криму; проблеми з веденням бізнесу з Росією та ін.

У зв'язку з цим не викликає сумнівів той факт, що особливу увагу необхідно приділяти вивченню і аналізу функіонування банківської системи України, а також  методам її вдосконалення.

В Україні існує загальноприйнята дворівнева банківська система, яка складається з Національного банку України та інших банків, що створені і діють на території України .

Національний банк України є центральним банком, який проводить єдину державну політику.

Що ж стосується ролі Національного банку в життєдіяльності комерційних банків, то слід зазначити його регуляторну роль, яка проявляється у вигляді підтримки банківської сфери в разі падіння вітчизняної валюти і паніки, що виникає в результаті цього. В такому випадку Національний банк може видати рефінансує кредити тим банкам, які цього потребують.

У статті розглянуто основні тенденції розвитку банківської системи України, проаналізовано її стан та надано рекомендації щодо подолання кризових явищ.

Біографії авторів

И В Воловельская, УкрДУЗТ

к.е.н., доцент

В Петров, УкрДУЗТ

магістр

А Марковский, УкрДУЗТ

магістр

Посилання

Васюренко О.В. Банківські операції [Текст]: підручник / Васюренко О.В. - Київ: Знання, 2014 - 324 с

Вовчак О. Сучасні інструменти реструктурізації вітчизняної банківської системи/ О.Вовчак, І.Осадчий// Вісник НБУ.-2014.-№12.-С.13-17.

Дикань, В.Л. Економічна безпека підприємства [Текст]: навч. посібник / В.Л. Дикань, І.В. Воловельська, О.В. Маковоз. – Х.: УкрГАЖТ, 2011. – 243 с.

Дикань, В.Л. Управління бізнесом [Текст]: підручник / Дикань, В.Л., ПанченкоС.В., Маслова В.О., Воловельська І.В.- Х.: УкрДАЗТ, 2017. – 315 с.

Євенко Т.І. Банківська система України: проблеми і перспективи розвитку/ Т.І.Євенко//Економіка.-2016.-№6.-С.40-41

Попова И.В. , ГрицакЕ.В. , Колесник Л.И. Оценка состояния банковской системы Украины и участия в ней Российского банковского капитала//Экономики вчера, сегодня, завтра. 2016.Том 6.№10А С.235-250.

Офіційний сайт Національного банку України [електроний ресурс].-Режим доступу: http://index.minfin.com.ua/bank

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-31

Номер

Розділ

Загальноекономічні питання