ЦИФРОВИЙ РОЗВИТОК ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ПЕРСПЕКТИВ ТА ВИКЛИКІВ

Автор(и)

  • В. О. Даніл’ян Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine
  • В. В. Масан Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine
  • Д. П. Сидорець Український державний університет залізничного транспорту, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18664/btie.83.300193

Ключові слова:

цифровізація, залізничний транспорт, ефективність, розвиток, глобальні інформаційні цифрові платформи, виклики

Анотація

Цифровізація безупинно впливає на всі сфери економіки, в тому числі й на транспорту сферу, котра відповідно до глобальних запитів змушена перебудувати свою діяльність. У статті зазначено, що розвиток цифрових систем  необхідний транспорту для того, щоб зробити галузь зручнішою для людей та розвитку бізнесу.
Відзначено, що пріоритетними і перспективними напрямками розвитку перевезень виступають цифрові технології необхідні для оформлення перевезень та контролю  доставки. Для залізничного  транспорту важливим є подолання «цифрових розривів», які має галузь на світовій арені. Виконання  інтернаціональних проєктів щодо усунення «цифрового розриву» дозволить вирішити існуючі проблеми у транспортному  комплексі, створити умови для ефективнішого керування транспортним розвитком, не допускати появи неполадок тощо.

Біографії авторів

В. О. Даніл’ян, Український державний університет залізничного транспорту

к.філос.н., доцент

В. В. Масан, Український державний університет залізничного транспорту

аспірант

Д. П. Сидорець, Український державний університет залізничного транспорту

аспірант

Посилання

Фінансово-економічна система України: сучасний стан та напрями розвитку: колективна монографія / за заг. ред. Попової О.Ю., Мариної А.С. – Покровськ: ДВНЗ "ДонНТУ", 2019. 281 с.

Дикань В.Л., Обруч Г.В. Управління реалізацією спільних інвестиційних проєктів за участю підприємств залізничного транспорту в умовах цифровізації. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2020. № 69. С. 9-21.

Овчиннікова В.О., Торопова В.І. Розвиток підприємств залізничного транспорту України в умовах цифровізації. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2019. № 68. С. 175-181.

Обруч Г. В. Цифрова трансформація підприємств залізничного транспорту в умовах розбудови глобального цифрового транспортно-логістичного простору. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2020. № 69. С. 135-146.

Яновська В.П., Медина А. Особливості економічного розвитку транспортних компаній в умовах цифровізації. Збірник наукових праць ДУІТ. Серія «Економіка і управління». 2023. Bun. 53. С.40-48.

Січкаренко К.О. Вплив цифровізації економіки на розвиток транспортної галузі. Причорноморські економічні студії. 2019. Вип. 38. Ч.1. С. 76-79.

Мних О. Б. Стратегічний контекст збалансованого розвитку підприємств залізничного транспорту на основі цифровізації. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2020. № 69. С. 135-146.

Каличева Н.Є., Масан В.В. Теоретичні аспекти підвищення конкурентоспроможності підприємств залізничного транспорту в умовах цифровізації. Науковий вісник УжНУ. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2021. Вип. 35. С. 38-41.

Дикань В.Л., Заєць Г.П. Управлінський менеджмент у концепції сталого розвитку організації. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2018. № 62. С. 9-19.

Дикань В.Л. Індустріально-інноваційні центри як основа технологічного розвитку українських залізниць. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2017. Вип. 58. С. 7–9

Каличева Н.Є. Зеленцова Н.І. Комерційна діяльність в умовах цифровізації: виклики та перспективи. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2023. № 81-82. С. 164-170. URL: https://kart.edu.ua/wp-content/uploads/2023/01/81-82-1.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-30

Номер

Розділ

Проблеми транспортного комплексу України